Terug

7 mei 2020

Wat gebeurt er met de subsidie voor een elektrische auto tijdens de coronatijd?

“In afwachting van de coronacrisis zijn de klimaatplannen uitgesteld”. Die uitspraak van Minister Eric Wiebes van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zorgde voor nogal wat verwarring. Want wat heeft dit voor invloed op de subsidie voor particulieren die een nieuwe of gebruikte elektrische auto willen kopen of leasen? Geldt er voor die subsidie daarmee ook uitstel? In dit artikel geven we je graag antwoord op die prangende vraag. We beginnen bij het begin door je eerst meer uitleg te geven over de subsidie.

Wat houdt de subsidie in?  

Al jaren probeert de Nederlandse overheid het rijden in elektrische auto's aantrekkelijker te maken. Zakelijke leaserijders profiteren al enige tijd van een groot aantal voordelen. Denk aan een lage bijtelling, de MIA-regeling en de vrijstelling van BPM. Particuliere leaserijders – die kiezen voor private lease – profiteerden nog niet van die gunstige regelingen. De nieuwe aanschafsubsidie – zoals de subsidie wordt genoemd – brengt hier verandering in. De subsidie is speciaal in het leven geroepen voor particulieren en bedraagt maximaal € 4.000,- bij de aanschaf van een elektrische leaseauto.

Waar kwam de verwarring tot stand? 

Het bericht dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar buiten bracht over het ‘on hold zetten van de klimaatplannen’ was gericht op de extra maatregelen in het kader van het Urgendavonnis. Op 27 maart 2020 kwam Eric Wiebes – de Minister van Economische Zaken en Klimaat – met een brief over dit vonnis. Hier ontstond het vermoeden dat er meer tijd nodig was voor het uitvoeren van de klimaatplannen. 

Uit navraag blijkt het Urgendavonnis een uitspraak van de rechter om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Op 24 juni 2015 droeg de rechter de Staat op om de uitstoot broeikasgassen in 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van 1990. Dit Urgendavonnis blijkt los te staan van de uitvoering van klimaatakkoord van juni 2019. Uit dit klimaatakkoord komt de aanschafsubsidie voor elektrische auto’s uit voort. Tot op heden is er geen enkele reden om de aanschafsubsidie uit te stellen.

Aanschafsubsidie per 1 juli 2020

Per 1 juli 2020 gaat de nieuwe subsidie voor het aanschaffen van een elektrische auto voor particulieren in. Dit betekent dat het vanaf die datum voor particulieren mogelijk moet zijn om de subsidie aan te vragen. Voor een nieuwe elektrische auto bedraagt de subsidie € 4.000 euro. Het gaat hier om middenklasse elektrische auto’s, met een cataloguswaarde tussen de € 12.000 en € 45.000 euro. Een andere voorwaarde is dat de elektrische auto’s een minimale actieradius van 120 kilometer moet hebben om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op de subsidie 

Je hebt recht op de aanschafsubsidie als je als particulier na 1 juli 2020 een elektrische auto gaat leasen met een cataloguswaarde tussen de € 12.000 en € 45.000 euro. Dit zijn de voorwaarden van de subsidie: 

  • De elektrische auto lease je voor privé gebruik. 
  • Het gaat om een middenklasse elektrische auto met een waarde die eerder in dit artikel is genoemd.
  • Als leaserijder ontvang je de subsidie per maand. Het totale subsidiebedrag wordt verdeeld over een periode van 4 jaar. 
  • Lever je de leaseauto binnen 4 jaar weer in? Dan stopt de subsidie. 
  • Vanaf 1 juli 2020 vraag je de subsidie aan op RVO.nl. Om de aanvraag te doen, moet de leaseauto op je eigen naam geregistreerd staan. 
  • De regeling wordt vermoedelijk in mei 2020 gepubliceerd. De subsidie kun je aanvragen als je gaat leasen ná de publicatiedatum.

Ben je op korte termijn van plan om een elektrische auto te leasen? Kijk dan eerst even of de aanschafsubsidie al is gepubliceerd. Want als dat het geval is, betekent dit dat je maandelijks een fors bedrag kunt besparen. Houdt de andere regelingen die er al zijn ook in gedachte, zoals de subsidie voor een eigen laadpaal aan huis. De overheid wil elektrisch rijden stimuleren, daar kun jij mooi je voordeel mee doen!