Terug

17 juni 2020

Prijsvergelijking: reizen met de trein of de elektrische auto

Sinds een aantal maanden werken we met z'n allen massaal thuis door het coronavirus. Er waren amper files en ook in het OV waren er nauwelijks reizigers te bekennen. Gingen mensen wel naar hun werk, omdat thuiswerken niet kon? Dan stapten veel treinreizigers tijdelijk in de auto. Maar wat als we straks weer meer naar kantoor mogen? Stap je dan straks wel weer in de trein? 

Dat is nog even afwachten. Een heleboel mensen hebben zo hun twijfels bij een trein vol met mensen. Hoe houd je op een druk station 1,5 meter afstand? Daarnaast is het reizen met mondkapje niet zo comfortabel. Maar door met de auto naar je werk te gaan, doe je het milieu geen groot plezier toch? En dat is ook een stuk duurder. In dit artikel gaan we bekijken of die gedachte klopt en vertellen we je graag meer of het reizen met de trein goedkoper is dan het reizen met een eigen elektrische auto.

 

De voor- en nadelen van reizen met de trein

Laten we beginnen met de voor- en nadelen van het reizen met de trein. Daarbij nemen we de zaken mee die altijd gelden, maar we kijken ook naar de maatregelen tegen het coronavirus. Dit omdat we voorlopig nog wel te maken hebben met het virus. 

Voordelen van het reizen met de trein:

 • Reizen met de trein is erg groen. Daarmee is het een milieuvriendelijke keuze. 
  Als je een zitplek hebt weten te bemachtigen, kun je tijdens je treinreis makkelijk je laptop openklappen of tijd besteden aan het doornemen van papierwerk. Zo begint je werkdag al voordat je op kantoor bent. 
 • Geen parkeerplaatsen bij je werk? Als je met de trein reist, is dat geen enkel probleem.
 • Je hebt geen files. Wat vooral erg fijn is als je wat verder moet reizen naar je werk. Bij lange afstanden is met de trein reizen een stuk minder vermoeiend dan zelf rijden. 

Nadelen van reizen met de trein:

 • Soms is de trein zo vol dat je de hele reis moet staan. Dan is ontspannen een boek lezen of alvast wat werken erg lastig. 
 • Als de treinen weer voller worden, is het steeds lastiger om in en rondom de trein 1,5 meter afstand te houden van je medepassagiers. 
 • Zolang de coronacrisis voortduurt, moet je in de trein verplicht een mondkapje dragen. Dat is niet zo comfortabel en dat ontbijtje en kopje koffie voor in trein kun je wel thuis laten.
 • Je zit vast aan de vertrektijden van de trein. Ben je net te laat op het station? Dan moet je wachten op de volgende trein.
 • De trein rijdt helaas niet altijd op tijd. Daarom sta je soms lang te wachten en mis je soms je overstap.

De voor- en nadelen van een elektrische auto

De elektrische auto kan een goed alternatief zijn voor het reizen met de trein. Om beide goed tegen elkaar af te wegen, zetten we ook hier ook de voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen van reizen met een elektrische auto:

 • Je hebt geen medepassagiers. In coronatijden betekent dit dat je geen mondkapje hoeft te dragen.
 • Je bent heel flexibel, want je bepaalt zelf hoe laat je in de auto stapt en ook als je weggaat van je werk hoef je geen rekening te houden met een trein die over 10 minuten gaat rijden.  
 • De elektrische auto staat altijd voor de deur. Je staat dus nooit te wachten. Ook hoef je niet over te stappen en je bent altijd voorzien van een zitplek met voldoende ruimte om je heen. 

Nadelen van reizen met een elektrische auto:

 • Als het weer wat drukker wordt op de weg, sta je waarschijnlijk regelmatig in de file. Zeker als je wat verder moet rijden is dat erg vermoeiend en kan je reistijd behoorlijk uitputten.
 • Reizen met een elektrische auto is minder groen dan reizen met de trein. Zeker als je alleen reist. Carpoolen zal lastig zijn in de coronatijd.

De trein versus de elektrische auto: een prijsvergelijking

Zowel het reizen met de trein als met een elektrische auto heeft zo zijn voor- en nadelen, echter kan de elektrische auto op basis van de bovenstaande informatie een goed alternatief zijn voor de trein. Daarnaast is een elektrische auto een stuk groener dan een gewone auto. De vraag luidt nu als volg: Is het reizen met een elektrische auto duurder dan het reizen met de trein?

Een OV-abonnement Vrij voor de tweede klas kost €386,70 per maand. Hiermee reis je het hele jaar onbeperkt met de trein, bus, metro en tram. De prijzen die wij voor de goedkoopste occasion elektrische auto's hanteren is afhankelijk van het model, de looptijd en de leasevorm. Voor deze berekening nemen we de Smart Forfour van onze dochteronderneming LeaseVergelijker mee. Voor deze elektrische private lease auto betaal je slechts €309,- per maand inclusief btw. Dit model heeft een looptijd van 60 maanden. Hieruit kunnen we afleiden dat het leasen van dit elektrische model goedkoper is dan het tweede klas reizen met de trein. Rijd je ongeveer 20.000 km per jaar, dan komt er nog een kleine €80,- per maand bij om de elektrische auto op te laden. 

Houd er rekening mee dat het maandbedrag voor private lease van een elektrische auto zelfs nog lager kan uitvallen, als je aanspraak doet op de subsidie. De subsidie kan maximaal € 2.000,- bedragen voor het aanschaffen van een tweedehands elektrische auto. We kunnen dus concluderen dat het reizen met een elektrische auto wel degelijk goedkoper kan zijn dan het reizen met de trein. Uiteraard is dit afhankelijk van het model dat je kiest en het aantal kilometers dat je per maand rijdt.