Terug

13 mei 2020

Eén enkele Nederlandse verzekeraar verlaagt de premie voor autoverzekeringen

Nu we door de coronacrisis vooral thuis moeten blijven, laten we de auto vaker staan. Misschien gebruik je je auto zelfs al een paar weken niet. Dan maak je kosten – denk aan de autoverzekering premie en de wegenbelasting, zonder dat je daar iets voor terugkrijgt. Hierdoor kun je je wellicht afvragen of de premie voor jouw autoverzekering iets kan worden verlaagd. Want hoorde je laatst niet dat er sinds het begin van de intelligente lockdown veel minder verkeersongevallen plaatsvinden op de weg? Je zou denken dat een autoverzekeraar dan ook veel minder kosten heeft.

Restitutie van een deel van de betaalde premie in Amerika en Engeland

Een aantal verzekeringsmaatschappijen in Engeland en Amerika betalen autobezitters een deel van de betaalde autoverzekering premie terug. Eind april retourneerde de grootste Britse aanbieder 25 pond alle klanten met een autoverzekering. Dit omdat autobezitters door de corona maatregelen veel minder kilometers hebben gereden dan voorheen. 

In Nederland vinden veel verzekeringsmaatschappijen het nog te vroeg om de balans op te maken van het effect van de intelligente lockdown. Als er door een zware storm – die in Nederland jaarlijks wel een keer overtrekt – veel schade is, verrekenen Nederlandse autoverzekeraars dat ook niet meteen door de premie te verhogen. Maar toch is er een enkele partij die een uitzondering op de regel is.

Promovendum verminderd de premie van hun autoverzekeringen

Verzekeringsmaatschappij Promovendum is de enige partij die wel koos voor een verlaging van de premies van hun autoverzekeringen. In ieder geval voor de komende 2 maanden. Volgens de verzekeraar is daar ruimte voor omdat autobezitters minder rijden, waardoor er automatisch minder schade is. De verzekeraar verlaagt de autoverzekering premie met 10 procent voor bestaande klanten. Tot op heden is Promovendum de enige Nederlandse verzekeraar die dit aanbiedt, ook al melden verschillende andere maatschappijen dat automobilisten fors minder schade rijden.

Relatief lage autoverzekering premies in Nederland

Er zijn een aantal verklaringen waarom de meeste Nederlandse verzekeringsmaatschappijen minder snel een deel van de premie restitueren. Zo zijn de autoverzekering premies in Nederland in vergelijking met andere Europese landen aan de lage kant. Dit heeft ervoor gezorgd dat verschillende Nederlandse maatschappijen verlies maakten op hun autoverzekeringen in de afgelopen jaren. Daar komt bij dat je in veel landen momenteel een boete krijgt als je onnodig de auto instapt. In Nederland is de lockdown minder strikt, waardoor er dus nog steeds meer auto’s op de weg zijn dan elders in Europa.