Terug

29 april 2020

De gevolgen van private lease op je hypotheek

Stel, je hebt een nieuwe auto op het oog en je denkt na over het afsluiten van een private lease contract. Dan maak je een keuze waar veel voor te zeggen is. Het fijne aan een leasecontract is dat je vooraf exact weet wat je maandelijks zult uitgeven aan je leaseauto. Daarnaast heb je geen onderhoud- en afschrijvingskosten, want die zijn voor de rekening van de leasemaatschappij. Hierdoor sta je dus nooit voor vervelende én kostbare verrassingen. Maar mocht je op zoek zijn naar een nieuwe woning, en heb je daarvoor een hypotheek nodig, dan is er nog wel iets wat je moet weten. Veel leaserijders zijn zich er namelijk niet van bewust dat je door het afsluiten van een leasecontract minder hypotheek kunt krijgen.

Een lening heeft invloed op de hoogte van je hypotheek 

Veel huizenkopers realiseren zich niet dat een lening invloed heeft op de hoogte van hun hypotheek. Dat geldt voor alle leningen. Denk aan een studieschuld die je hebt opgebouwd in jouw studententijd. Of een creditcard die je gebruikt om maandelijks mee te shoppen. Ook rood staan op je lopende rekening bij de bank wordt bij het BKR geregistreerd als schuld. Raadzaam dus om deze optie tijdelijk te deactiveren als je een hypotheek aanvraagt.

Hieronder volgen een aantal andere leningen die invloed hebben op je hypotheek:

  • Aflopend krediet
  • Doorlopend krediet
  • Partneralimentatie
  • Een abonnement van je smartphone waarbij je ook het toestel moet afbetalen.

En tot slot dus ook je leaseauto.

De invloed van private lease op je hypotheek

Private lease wordt als een schuld beschouwd en zorgt daarom voor een registratie in het BKR. Het bedrag dat je leent binnen een private lease contract is vaak van grote waarde en heeft daarom een behoorlijke invloed op het bedrag dat je mag lenen voor je hypotheek. Stel, je hebt een private lease schuld van € 10.600 euro, dan betekent dat niet dat je ook maar € 10.600 euro minder hypotheek krijgt. Door de berekening van de hypotheekverstrekker, kan dit oplopen tot € 58.500 euro. Dat komt omdat de hypotheekverstrekker het benadert als schuldenlast: oftewel een deel van je inkomen dat je niet kunt uitgeven aan je hypotheek.

Hypotheek afsluiten? Slim om even te wachten met private lease

Al met al kan het hypotheekbedrag dat je door je private lease auto minder kunt opnemen dus behoorlijk oplopen. Het is verstandig om daar vooraf rekening mee te houden. Rood staan kun je tijdelijk stopzetten en je creditcardlimiet kun je tijdelijk aanpassen, maar van een private lease contract kom je niet zomaar af. 

Dus ga je binnenkort een nieuwe woning kopen? Wacht dan even met het afsluiten van een private lease contract. Heb je echt een auto nodig? Kies dan voor een auto met relatief lage maandlasten en informeer vooraf wat de gevolgen zijn voor je hypotheek. Zo voorkom je dat je achteraf spijt krijgt.