Terug

27 mei 2020

6 voordelen van een tweedehands auto leasen

Als je toe bent aan een (nieuwe) auto, heb je een heleboel opties waar je uit kunt kiezen. Een van de eerste keuzes die je moet maken is of je een nieuwe of tweedehands auto koopt. Of kies je voor een lease auto, zakelijk of privé? En lease je dan een nieuwe auto of is occasion lease voor jou misschien veel aantrekkelijker? Bij dat laatste lease je een tweedehands auto. Dat kan zakelijk zijn, maar ook privé. 

Ik hoor je al denken... Het grote voordeel van leasen is toch dat je een gloednieuwe auto rijdt zonder dat je daarvoor in één keer een groot bedrag moet betalen? Waarom zou je dan kiezen voor tweedehands leasen? Hieronder geven we jou daar 6 goede redenen voor!

1. Tweedehands leasen is goedkoper dan het leasen van een nieuwe auto

Voor tweedehands leasen (oftewel occasion lease) geldt hetzelfde als voor tweedehands kopen; het is goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe auto. Dat komt omdat een groot deel van de waarde is afgeschreven. Daarvoor hoeft de auto echter niet al jaren oud te zijn. In het eerste jaar schrijf je namelijk zo'n 30% van een auto af, in het tweede jaar zo’n 20% en in de jaren daarna jaarlijks zo’n 10%. Een tweedehands leaseauto die slechts 2 jaar oud is, kun je dus voor een veel aantrekkelijker tarief leasen. Je rijdt nog steeds een vrij nieuwe auto, maar tegen lagere maandelijkse kosten.

2. Geen grote uitgaven in één keer

Een nieuwe of tweedehands auto kun je ook kopen. Dan heb je de auto in eigen bezit. Maar dat is wel in één keer een hele grote uitgave, ook bij een tweedehands auto. Dit betekent vaak dat je gebruik maakt van je spaargeld, waardoor er minder overblijft. 
Moet je een lening afsluiten om het te betalen? Dan is het echt goedkoper om een tweedehands auto te leasen.

3. Kortere contractduur 

Een leasecontract sluit je meestal voor een langere periode af. Gemiddeld is de looptijd zo’n 12 tot 60 maanden. Een kortere looptijd zorgt voor hogere maandelijkse kosten. Daarom is relatief lange contractduur aan te bevelen, maar dit is ook riskant. Want wat als er tussendoor iets gebeurt waardoor je de maandelijkse lasten niet meer kan betalen? Ook hier biedt het leasen van een tweedehands auto een uitkomst. De contractduur van occasions is meestal een stuk korter, namelijk 1 tot 2 jaar. Dit omdat de vorige eigenaar de auto eerder heeft ingeleverd. Jij maakt het contract af tegen een voordeliger tarief én je zit er niet enorm lang aan vast.

4. De auto is direct leverbaar

Als je voor een nieuwe leaseauto kiest, duurt het even voordat je daarin wegrijdt. De fabriek maakt de auto voor je op maat, nadat je de auto helemaal naar jouw voorkeur hebt samengesteld. Daar gaat de nodige tijd overheen. Hier heb je met tweedehands leasen niet mee te maken. Die auto staat al ergens in een garage op je te wachten. Soms moeten er nog wat kleine dingetjes aan gebeuren, maar veel tijd is hier niet voor nodig. Daarom profiteer je bij tweedehands leasen van een korte levertijd. Meestal heb je de auto binnen een week voor je deur staan.

5. Je profiteert van een lagere bijtelling

Bij het leasen van tweedehands auto’s profiteer je vaak van een lagere bijtelling. Dat komt omdat de overheid het percentage bijtelling vaststelt op het moment van de registratie van de leaseauto. Dat percentage geldt dan voor een periode van 5 jaar. Vooral voor elektrische auto’s lag het bijtellingspercentage een paar jaar geleden nog een stuk lager. Als je hier rekening mee houdt, scheelt het je elke maand flink wat euro’s als je bijvoorbeeld een tweedehands elektrische auto least.

6. Gegarandeerd inzicht in de schade- en onderhoudshistorie

Bij het kopen van een tweedehands auto is de schade- en onderhoudshistorie niet altijd bekend. Zeker als je de auto van een particulier koopt, moet je nog maar afwachten of de verkoper je daar eerlijk over informeert. De schade- en onderhoudshistorie van een tweedehands leaseauto is daarentegen wel bekend bij de leasemaatschappij. Over het algemeen kennen leaseauto’s een goede onderhoudshistorie, waardoor er zeker van bent dat je in een goed onderhouden auto rijdt!